utorok 24. mája 2011

Biele kvety bazy čiernej

Včera popoludní som bola na fotoúlovkoch v  prírode. Len asi desať minút pešej chôdze od nášho domu je dunajská hrádza a v jej okolí rastie a momentálne aj kvitne baza čierna. Keď som si ju fotila, uvedomila som si, že je škoda, že jej tam toľko kvitne a okrem toho, že z nej včely zbierajú peľ, zostávajú jej kvety nevyužité. V  duchu som si zaumienila, že by som z nej mala niečo urobiť. Chcela som si hneď po príchode domov pozrieť na internete, ako sa dá baza konzervovať.

Moje plány však zostali len plánmi, po príchode domov mi baza úplne vyfučala z hlavy. Až dnes večer mi ju pripomenula priateľka, ktorá mi poslala mail a v ňom recepty na spracovanie bazy. Takže už mám na zajtra plán. Pôjdem zbierať kvety bazy čiernej.


8 komentárov:

  1. Z květů bezu bude med, šťáva a likér?:-) Moje babička mi vyprávěla, že květy bezu obalovali v trojobalu jako řízky a říkali tomu kocmatice.
    Hezký den přeji.:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. @Ema: Chcela by som z kvetov urobiť sirup a možno by nebolo zlé, keby som z nich aj niečo nasušila. Dočítala som sa, že čaj z nich pomáha pri ťažkostiach s dýchaním pri prechladnutí, pri kataroch a vraj aj pri zahlieňovaní. Nedávno som tiež počula, že sa kvety dajú vyprážať ako rezne, no to by mi u nás určite nikto nejedol, pretože si poznám svojich stravníkov :-) Ale sama by som bola celkom zvedavá, akú to môže mať chuť.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Včera som zarobila 10 litrový pohár bazovej limonády. Cez víkend už bude pitná. Degustovala som aj likér bol výborný, aj recepis mám, len sa mi do toho akosi nechce. Je to dosť pracné:-( Ale orechovicu robiť budem - teda ak budú orechy:-))Daniela

    OdpovedaťOdstrániť
  4. @Daniela: Čítala som, že je rozdiel medzi sirupom a limonádou - tá je vraj na rýchle spotrebovanie. Je to tak? A recept na tú limonádu je tiež zložitý? Robila si to prvý raz alebo ho už más odskúšaný? Nemohla by si mi ho poslať? Bola by som rada.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Moje babicka z toho delala vino a mojeho bratra zena rikala ze to davali do palacinek asi se z toho da delat dost veci.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Pamatuju si, že jsme květy černého bezu smažili jako řízky, ale nijak zvlášť mi to nechutnalo - přece jen, maso je maso :). Ale brácha z nich dělával výbornou sodovku.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Mimi, černý bez jsi nafotila moc hezky! Já jsem z květů dělávala med, ten je velmi dobrý, nebo jsem květy sušila na čaj. Vlastně jsem několikrát dělala i limonádu, taky nám chutnala.
    Kromě toho, květy černého bezu krásně voní!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. @Ella: Nielen obyčajné víno, dokonca aj na šumivé som našla popis na internete. Mňa by zaujímalo, či táto rastlina rastie aj v Austrálii.
    @babi Maňasová: Áno, už som to počula, písala som o tom v odpovedi na komentár vyššie.
    @Hanka: Tak aj med? Viem o mede z púpavy, ale o bazovom som ešte nepočula. No ja med radšej ten od včeličiek, hoci dnes nie je vôbec záruka, že v obchode kupovaný je ten pravý.

    OdpovedaťOdstrániť