utorok 24. januára 2012

Ťažko bolo prázdnemu žalúdku na veľtrhu Danubius Gastro

Chcela by som sa ešte raz vrátiť k mojej návšteve veľtrhu v bratislavskej Inchebe, na ktorom som bola v sobotu minulý týždeň. O tej časti, ktorá sa venovala cestovaniu, som už písala v príspevku TU

Predpokladala som, že tam po otvorení nebude veľa ľudí, preto som sa tam vybrala radšej hneď ráno. Nezvyknem ani v iné dni raňajkovať, nejedla som ani v tú sobotu. Raňajky som ako obyčajne vybavila jednou kávou. A to bola veľká chyba. Prišla som do priestorov, kde na mňa zo všetkých strán útočili rôzne lákadlá. Vône klobás a údeného mäsa sa striedali s vôňami syrov, potom som musela odolávať pohľadom na veľký výber sladkostí, lákavých zmrzlín a ani nejdem vymenovávať všetko, čo sa dalo na veľtrhu vidieť. Viac ako dve hodiny som odolávala všetkým týmto dobrotám a veru ma aj začala pobolievať hlava. Zachránila ma ďalšia káva, tentokrát ochutená až 16 bylinami, na ktorú ma pozvali do jedného zo stánkov.


Fotografie z veľtrhu sú aj s textom k nim vo fotoalbume. Klikni na fotografiu




Keďže moja fotoprehliadka končí fotografiami Bratislavských rožkov, rozhodla som sa, že sem pridám recept na tento múčnik. Priznám sa, že som ich ešte nikdy nepiekla. Recept podľa Cechu pekárov a cukrárov regiónu Západného Slovenska bol uverejnený v Bratislavských novinách.

Recept na pravé Bratislavské rožky


Bratislavské rožky musia mať svoju chuť, to znamená krehké cesto a vyvážený pomer cesta a plnky, svoj tvar, pričom sa musia líšiť orechové od makových, a svoju farbu - musia byť výrazne hnedé, mramorované vďaka potieraniu žĺtkom. Podľa cechu pekárov to dosiahnete, ak budete postupovať podľa tohto receptu, ktorý by mal stačiť asi na 100 rožkov s hmotnosťou 40 g.

Suroviny: 0,5 kg pšeničnej polohrubej múky, 0,5 kg pšeničnej hladkej múky, 4 - 8 Dg pekárenského droždia, 1 Dg soli, 0,15 kg cukru, 0,30 kg čerstvého masla (margarínu), asi 0,2 l plnotučného mlieka
Plnka: 1 kg mletého maku, 0,5 kg pieskového cukru, 1 bal. vanilkového cukru, kôra z 1 citróna, 0,5 l vody
Na potretie cesta: minimálne 3 žĺtky

Príprava: Pripravíme si droždie v asi  0,1 l vlažného mlieka, asi po 20 minútach ho vlejeme do múky, ktorú sme dôkladne zmiešali. Pridáme cukor, soľ a vmiešame aj zvyšok mlieka. Postupne pridáme tuk (maslo, margarín, prípadne jedlý olej) a všetko dokonale spracujeme tak, aby sa cesto nelepilo. Urobíme guľu, ktorú dáme do nádoby na kysnutie. Kysnúť môže 20 minút až hodinu, podľa toho, koľko sme použili droždia. Vykysnuté cesto ešte raz premiesime. Po ďalších 10 - 20 minútach rozdelíme cesto na polovice, a urobíme z nich dva asi 50 cm sendviče. Tie potom ešte ďalej predlžujeme a z prútu cesta odkrajujeme kúsky asi 25 g (majstrovské rožky, ako na súťaži, sa pred ďalším spracovaním vážia každý zvlášť, rovnako aj plnka do nich). Z kúskov cesta narobíme guľôčky.

Príprava náplne: Cukor rozpustíme vo vode a zohrievame. Pridáme pomletý mak, za stáleho miešania zohrievame dovtedy, až sa mak zahustí. Do chladnúcej náplne pridáme nastrúhanú kôru z citróna a vanilkový cukor. Po vychladnutí by mala byť zmes taká hustá, aby sa dali z nej rukou robiť šúľance. Ak je ešte riedka, môžeme ju zahustiť troškou kvalitnej strúhanky (niektoré gazdinky na to používali perník na strúhanie). Na orechovú náplň (ktorá sa variť nemusí, ale je lepšie ju uvariť) potrebujeme primerané množstvo strúhaných vlašských orechov, dávame menej cukru a vody a viac orechov a namiesto vanilky ju môžeme ochutiť troškou rumu. Aj varená aj nevarená náplň by mala odpočívať najmenej hodinu.

Formovanie rožkov: Guľôčky cesta rozvaľkáme na malé oválne placky a do ich stredu vložíme sformované valčeky plnky. Musí jej byť minimálne toľko, aká je hmotnosť cesta. Vytvarujeme valčeky, ktoré sú na koncoch tenšie a pri ukladaní na plech ich formujeme do tvaru podkovičky, pričom vždy dbáme na to, aby spoj cesta bol na spodnej strane podkovičky. Vaječné žĺtky rozmiešame s troškou studenej vody a povrch podkovičiek potrieme. Potom rožky uložíme na chladné miesto do prievanu, aby vaječná glazúra zaschla. Keď sa už nelepí, prenesieme plech s rožkami na 15 - 20 minút na teplejšie miesto, aby nakysli a glazúra popraskala (mramorovala). Ak chcete mať mramorovanie výraznejšie, môžete túto procedúra 2 - 3 krát zopakovať. Pečieme pri teplote okolo 200 °C asi 12 minút.

 

8 komentárov:

  1. Danielo, to není dobrý zvyk dát si místo pořádné snídaně jen kávu! Doplatíš na to!!!
    Fotky z veletrhu jsou úžasné, tolik lákadel, to bych tedy neodolala, obdivuji tvoji pevnou vůli.
    Je fajn, že jsi přidala recept na Bratislavské rohlíky, ale asi bych neměla odvahu ho vyzkoušet, kdoví, co by mi z toho vzešlo! ;-) Na fotce vypadají nádherně! Hanka
    P.S. Ale recept si pro všechny případy zkopíruju!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hanka, ja viem, že je to nesprávne, ale mne ráno jesť vôbec nechutí. Robím tak roky a nech ťa upokojí aspoň to, že tú kávu pijem s mliekom. Čo sa receptu týka, verím, že ty ako skúsená cukrárka, by si Bratislavské rožky hravo zvládla. V texte receptu tuším nie je napísané ešte to, že by sa mali rozlišovať tvarom: podkovička pri koncoch s tenším priemerom pri plnení makom a náznak písmena C pri plnení orechmi.

      Odstrániť
  2. Já bych Danielko, bez snídaně vůbec nemohla fungovat. Snídala jsem vždycky, i když jsem vstávala v půl páté do práce. Znám ale spoustu lidí, kteří to mají tak, jako ty, ovšem káva do prázného žaludku je prý moc špatná, naleptává žaludeční sliznici, je moc agresivní.
    Na veletrhu to pro tebe muselo být utrpení, ale máš pěkné snímečky a dokonce i receptík. Ještě kdyby mi chtěl někdo ty dobré rohlíčky upéct, zdá se mi to dost složité. :-))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Predpokladám, že môj dlhoročný zvyk už nezmením. Maximálne si dám, ale vždy až po prvej káve, jogurt s mussli. Ale vies, co je zaujímavé? Keď idem na nejaké vyšetrenie, kedy nemôžem predtým jesť, tak je to pre mňa zase trápenie, lebo myslím iba na jedlo :-) Tak to bolo naposledy aj minulý týždeň, kedy som bola objednaná na 12,30 a už deň predtým som mala mať obmedzený príjem stravy. To bolo hrozné.
      Receptov na Bratislavské rožky je na internete veľa, ja som sem dala tento, pretože je od Cechu pekárov a cukrárov.

      Odstrániť
  3. Batislavske rozky ...mmm, dobre ze som sa uz najedla. Ale vsetko vizera perfektne.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Verím, že Bratislavské rožky z fotografie dráždia chuťové poháriky :-)

      Odstrániť
  4. Bratislavské rožky robievam veľmi dlho a napiecť ich, nie je žiadna veda. Pečiem ich presne podľa takého receptu ako uvádzaš aj ty, len pri plnení a zatáčaní rozvaľkanej placky, dávam plnku na kraj a nie do stredu a druhé dva kraje zakladám a až potom točím do valčeka a ten tvarujem do céčka.
    Ak by si na raňajky zjedla jeden takto upečený rožok a potom by si si dala kávičku, bol by aj žalúdok spokojný a aj vlk sýty.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak sa teda konečne našla kuchárka, ktorá vie piecť Bratislavské rožky. Ako často ich robievaš? Ja mám recept na niečo podobné od mamy, ale ešte ani tie som nikdy nerobila :-( K raňajkám len toľko, že mi už teraz dúfam veríš, keď som v Ždiari hovorila, že nezvyknem raňajkovať. Možno by som potrebovala k raňajkám spoločnosť :-)

      Odstrániť