utorok, 24. januára 2012

Ťažko bolo prázdnemu žalúdku na veľtrhu Danubius Gastro

Chcela by som sa ešte raz vrátiť k mojej návšteve veľtrhu v bratislavskej Inchebe, na ktorom som bola v sobotu minulý týždeň. O tej časti, ktorá sa venovala cestovaniu, som už písala v príspevku TU

Predpokladala som, že tam po otvorení nebude veľa ľudí, preto som sa tam vybrala radšej hneď ráno. Nezvyknem ani v iné dni raňajkovať, nejedla som ani v tú sobotu. Raňajky som ako obyčajne vybavila jednou kávou. A to bola veľká chyba. Prišla som do priestorov, kde na mňa zo všetkých strán útočili rôzne lákadlá. Vône klobás a údeného mäsa sa striedali s vôňami syrov, potom som musela odolávať pohľadom na veľký výber sladkostí, lákavých zmrzlín a ani nejdem vymenovávať všetko, čo sa dalo na veľtrhu vidieť. Viac ako dve hodiny som odolávala všetkým týmto dobrotám a veru ma aj začala pobolievať hlava. Zachránila ma ďalšia káva, tentokrát ochutená až 16 bylinami, na ktorú ma pozvali do jedného zo stánkov.


Fotografie z veľtrhu sú aj s textom k nim vo fotoalbume. Klikni na fotografiu




Keďže moja fotoprehliadka končí fotografiami Bratislavských rožkov, rozhodla som sa, že sem pridám recept na tento múčnik. Priznám sa, že som ich ešte nikdy nepiekla. Recept podľa Cechu pekárov a cukrárov regiónu Západného Slovenska bol uverejnený v Bratislavských novinách.

Recept na pravé Bratislavské rožky


Bratislavské rožky musia mať svoju chuť, to znamená krehké cesto a vyvážený pomer cesta a plnky, svoj tvar, pričom sa musia líšiť orechové od makových, a svoju farbu - musia byť výrazne hnedé, mramorované vďaka potieraniu žĺtkom. Podľa cechu pekárov to dosiahnete, ak budete postupovať podľa tohto receptu, ktorý by mal stačiť asi na 100 rožkov s hmotnosťou 40 g.

Suroviny: 0,5 kg pšeničnej polohrubej múky, 0,5 kg pšeničnej hladkej múky, 4 - 8 Dg pekárenského droždia, 1 Dg soli, 0,15 kg cukru, 0,30 kg čerstvého masla (margarínu), asi 0,2 l plnotučného mlieka
Plnka: 1 kg mletého maku, 0,5 kg pieskového cukru, 1 bal. vanilkového cukru, kôra z 1 citróna, 0,5 l vody
Na potretie cesta: minimálne 3 žĺtky

Príprava: Pripravíme si droždie v asi  0,1 l vlažného mlieka, asi po 20 minútach ho vlejeme do múky, ktorú sme dôkladne zmiešali. Pridáme cukor, soľ a vmiešame aj zvyšok mlieka. Postupne pridáme tuk (maslo, margarín, prípadne jedlý olej) a všetko dokonale spracujeme tak, aby sa cesto nelepilo. Urobíme guľu, ktorú dáme do nádoby na kysnutie. Kysnúť môže 20 minút až hodinu, podľa toho, koľko sme použili droždia. Vykysnuté cesto ešte raz premiesime. Po ďalších 10 - 20 minútach rozdelíme cesto na polovice, a urobíme z nich dva asi 50 cm sendviče. Tie potom ešte ďalej predlžujeme a z prútu cesta odkrajujeme kúsky asi 25 g (majstrovské rožky, ako na súťaži, sa pred ďalším spracovaním vážia každý zvlášť, rovnako aj plnka do nich). Z kúskov cesta narobíme guľôčky.

Príprava náplne: Cukor rozpustíme vo vode a zohrievame. Pridáme pomletý mak, za stáleho miešania zohrievame dovtedy, až sa mak zahustí. Do chladnúcej náplne pridáme nastrúhanú kôru z citróna a vanilkový cukor. Po vychladnutí by mala byť zmes taká hustá, aby sa dali z nej rukou robiť šúľance. Ak je ešte riedka, môžeme ju zahustiť troškou kvalitnej strúhanky (niektoré gazdinky na to používali perník na strúhanie). Na orechovú náplň (ktorá sa variť nemusí, ale je lepšie ju uvariť) potrebujeme primerané množstvo strúhaných vlašských orechov, dávame menej cukru a vody a viac orechov a namiesto vanilky ju môžeme ochutiť troškou rumu. Aj varená aj nevarená náplň by mala odpočívať najmenej hodinu.

Formovanie rožkov: Guľôčky cesta rozvaľkáme na malé oválne placky a do ich stredu vložíme sformované valčeky plnky. Musí jej byť minimálne toľko, aká je hmotnosť cesta. Vytvarujeme valčeky, ktoré sú na koncoch tenšie a pri ukladaní na plech ich formujeme do tvaru podkovičky, pričom vždy dbáme na to, aby spoj cesta bol na spodnej strane podkovičky. Vaječné žĺtky rozmiešame s troškou studenej vody a povrch podkovičiek potrieme. Potom rožky uložíme na chladné miesto do prievanu, aby vaječná glazúra zaschla. Keď sa už nelepí, prenesieme plech s rožkami na 15 - 20 minút na teplejšie miesto, aby nakysli a glazúra popraskala (mramorovala). Ak chcete mať mramorovanie výraznejšie, môžete túto procedúra 2 - 3 krát zopakovať. Pečieme pri teplote okolo 200 °C asi 12 minút.