streda 29. júna 2011

Utopený hermelín

Nikdy som to nejedla, nikto mi doteraz o tom nehovoril, ako to chutí. Včera sme boli so synom na nákupe a do oka mu padli syry hermelín. Navrhol mi, či by sme si nemohli naložiť do oleja. Nenechala som sa dvakrát prehovárať, päť krabičiek týchto syrov sa vzápätí ocitlo v našom nákupnom vozíku.

Počas dňa mi syn mailom poslal recepty na spracovanie syra. Ani som ich nečítala, rovno som mu navrhla, aby to urobil on. Vraj si to dal kedysi v nejakej pivárni a že mu to vtedy chutilo. Tak si prispôsobil recept a použil tieto ingrediencie:

syr hermelín
cibuľa
cesnak
čierne korenie
nové korenie
bobkový list
olej  - olivový alebo slnečnicový

Očistená cibuľa a cesnak sa nakrájajú na tenké plátky, syr sa nakrája na menšie kúsky. Postupne sa striedavo dáva všetko do pohára a pridávajú sa korenia a bobkový list. Plne naložený pohár sa zaleje olejom. Môj syn robil dva poháre. Jeden zalial olivovým olejom a druhý slnečnicovým. Poháre uzavrel a vložil do chladničky.
Až na desať dní. Už sa neviem dočkať, kedy to budem môcť ochutnať.




8 komentárov:

  1. Toto ja nemusím bo mi to je ťažké, ale posielam ti mail s mojim recepisom na plnený hermelín. Tu mi to nechcelo zobrať.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Přeji dobrou chuť. Nakládaný hermelín si také dělám doma. K pivečku to je bašta.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Túto delikatesu som ešte nerobila, idem vyskúšať aj ja. Radšej by som si dala hermelín, ktorý sa už vo vašej chladničke teší na ochutnávku. Chutil by mi určite viac, lebo by bol bez roboty. A potom pivo?
    Za výborný nápad a recept ďakuje Ľubica.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja sa teším na ten, ktorý mi ponúkneš, keď sa zastavím u teba...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dani, prečo vidím stále len tieto dva komentáre, keď som už niekoľkokrát poslala komentár? Niečo sa deje? Ty máš nejaký problém, alebo je to moja chyba?
    Hermelín budem určite robiť podľa receptu, ktorý si mi láskavo poskytla.
    Pozdravujem. Katarína

    OdpovedaťOdstrániť
  6. @Ľubica, Katarína: Práve som pred chvíľou zažila prekvapenie. Na mojom blogu sú odblokované komentáre, dokonca už aj ja môžem navštíviť blogy blogspotu a napísať k nim komentár. Hm, neviem, čo si mám o tom, čo bolo včera s mojimi všetkými blogmi na blogspote, myslieť. Nebudem sa tým radšej zaoberať.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahoj, i já miluji nakládaný hermelín a delá se u nás každomesíčně, dost me totiž překvapilo, že na slovensku se v hospodach skoro nepodavá. A já si bez nej neumím predstavit život. :) Mám jeden typ na rychlejší uzrátí sýru. Sklenici nezavírat a nechat na 24 hodin venku v teple kuchyne a potom opet nezavřené odložit na 24 hodin do ledničky. Pak se už je sýr správně rozplizlí na konzumaci.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. @Šaruška: Vítam ťa Šárka na mojom blogu a ďakujem za komentár. Ako písala v prvom komentári Daniela, mne bolo toto jedlo tiež veľmi ťažké, takže som to iba ochutnala. Keďže do barov a pivární vôbec nechodievam, neviem ti ani povedať, či v slovenských krčmách túto delikatesu podávajú. Ale asi áno, pretože sme to robili spolu s mojím mladším synom, ktorý je pravidelný návštevník pohostinských zariadení a odtiaľ si priniesol vlastne aj recept. Keď to budeme robiť znovu, tak sa budeme riadiť tvojou radou. Ďakujem!

    OdpovedaťOdstrániť