sobota 9. júla 2011

Po roku znovu v Dobrohošti

Presne ako pred rokom. Neskutočná horúčava, ktorá mi robila spoločnosť pri ceste do Dobrohošte, horúci vzduch v dedine, plno ľudí, aj keď nie toľko čo vlani a predvlani. Ponuka dobrých jedál, studených nápojov, prútených či keramických výrobkov, zvyčajná jarmočná ponuka rátajúc cukrovú vatu, kolotoče, hudba, tanec, zábava. Toto všetko ponúkal dnešný deň na obľúbených Dobrohošťských peciach.

O tejto akcii som sa prvý raz dozvedela pred pár rokmi iba náhodou, z plagátu, ktorý visel pri jednom z bufetov na hrádzi. V tom roku som tam bola prvý raz, dnes som absolvovala už tretie Dobrohošťské pece. Tieto dnešné ma trošku sklamali. Išla som tam s cieľom, že si dám držkový perkelt, ktorý som práve tam jedla prvý raz a najväčšiu chuť som si robila na makovo-višňovú štrúdľu. Bohužiaľ, keď som prišla na miesto, kde  vyťahovali  cesto na stoloch, plnili ho rôznymi plnkami a potom piekli finálny produkt, moja najobľúbenejšia štrúdľa práve nebola v ponuke. Tak som si kúpila náhradnú alternatívu - tvarohovo-višňovú. Ani sa nečudujem, že sa im štrúdľa tak míňala, veď po celej dedine som stretávala ľudí s krabicami, v ktorých si domov odnášali túto fantastickú pochúťku.



















9 komentárov:

  1. Danielko, tohle by byla akce přímo pro mě! Teda až na to kolo, musela bych jít pěšky. Jsem ráda, že to vidím aspoň takhle virtuálně, já se teď nedostanu vůbec nikam. A ty štrůdlíky, mňam, hned bych si jeden taky odvezla.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. @babi Maňasová: Ďakujem za ranné nedeľné zastavenie. Aj keď viem, že ty chodíš veľa peši, toto by bolo asi aj pre teba veľa. Tam a späť som urobila niečo málo cez 60 km. Prajem ti, aby ti to nechcené domáce väzenie skončilo čo najskôr.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jújda, to je skvělá akce, počasí jak malované a těch věcí ke koukání a k nakoupení! Nedivím se, že šel štrůdl tak na dračku, taky bych si určitě odnesla domů aspoň dva. Ten makový, by byl u mě na prvním místě, ale tvarohový, byl určitě taky vynikající. Mňam!!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. @Jarka: Ako vidím, maková štrúdľa s višňami je obľúbená u viacerých. Vieme ju aj doma upiecť? Ja sa bez mučenia priznávam, že nie. Ani som to ešte neskúšala.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ... urobiť štrúdlu ? (mimochodom som v Čechách bola prekvapená, že takto volajú tzv. pité,t.j. jablkový koláč z krehkého cesta).... to je schopnosť,ktorá sa dedí z generácie na generáciu. Moja mama mi rozprávala, že vysťahovalci (za 1. republiky) zbohatli v Amerike na výrobe štrúdle (plnka moze byť aj kapustová - sladká, slaná). Bulhari plnia takéto cesto bielym slaným syrom (banica) alebo orechami a medom a ešte to polejú aj cukrovým syrupom (baklava). Jedla som v BG nedávno oboje ale ku višňovo-makovej sa to nedá porovnať.!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. @Judita: Ďakujem za komentár, ale nedozvedela som sa z neho, či ju ty vieš urobiť :-) Aj v Chorvátsku sa plní slanou syrovou plnkou a volá sa to tam ....no na názov si veru nespomeniem. Ale chutilo mi to veľmi. Asi sa to robí podobne vo všetkých južných prímorských krajinách. Baklavu nemusím, to mi je príšerne sladké.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. ...žiaľ neviem piect štrúdlu - iba takú tú imitáciu z lístkového cesta čo vlastne nie je ono. Podľa mňa cesto pochádza z Turecka - veď oni mali vplyv na krajiny, ktoré okupovali . Samozrejme to platí aj o jazyku - nakoľko ovládam kuchyňskú maďarčinu tak viem povedať, že veľa maďarských, bulharských aj srbských slov je prevzatých z tureckého jazyka (soba, kifli, pijac a pod.) .

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Urobiť štrúdľu vie v našej rodine každá žena. Naša mama si pokladala za povinnosť naučiť všetky svoje deti urobiť cesto na štrúdľu, vedieť ho vytiahnuť bez roztrhnutia a naplniť. Aby sme sa v pečení zdokonalili, tak nám túto činnosť veľmi často dopriala. Vtedy nám chutila najviac makovo - jablková, neskôr aj s inými plnkami. Teraz už nerobím žiadnu, lebo som zistila, že taká dobrotka sa dlho vyrába, ale veľmi rýchlo zje. Alebo je to tým, že som stratila už mladícku trpezlivosť?
    Bez mučenia sa priznala Ľubica.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. @Judita: No asi si tu nebudem robiť reklamu, ale ja ani ten z lístkového cesta neurobím taký, aby som bola spokojná. Ale, veď sa ešte nechystám preč, možno sa naučím :-)))) S tou turečtinou to bude asi pravda. Dokonca niektorí vraj majú aj ich črty tváre....aspoň mne to tak niektorí už povedali.
    @Ľubica: No téééda, tá tvoja mama bola na vás prísna. Ale dobre robila, dnes ako keby si to našla. Moju mamu som to nikdy nevidela robiť, takže ma to ani nemohla naučiť. Prvý raz som to videla robiť až svokru. Asi aj preto mi je ten koláč taký vzácny. A o akej strate to píšeš? :-)

    OdpovedaťOdstrániť