nedeľa 10. júla 2011

Budúci chlieb



Vždy, keď zacítiš vôňu chleba, vtedy môžeš povedať, že vieš čo je to šťastie
a vždy, keď zacítiš chuť chleba, vtedy môžeš povedať, že vieš čo je to láska
a keď pochopíš hodnotu chleba, si hodný života.

 
Skôr, aby sme mohli zacítiť vôňu a chuť chleba, ujde veľa času. Najprv sa obilie zaseje, musí vyrásť, niekoľko mesiacov sú polia zelené až príde chvíľa, kedy začnú naberať žltú farbu. Teraz je presne ten čas, kedy  sa zlaté klasy obilia skláňajú pod svojou vlastnou ťarchou a čakajú, kedy sa do nich zahryznú kombajny. Niekde sa tak už aj stalo.  Po zbere úrody príde na rad mletie obilia  na múku, aby sa z nej mohol napiecť chlieb. Prognózy hovoria, že úroda by mala byť bohatá. Dúfajme, že už do toho nepríde žiadna pohroma v podobe zlého počasia.







5 komentárov:

  1. Je videt ze se blizi sklizen ,pole vypadaji hezky a chleba by melo byt dost.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Lány zrelého obilia mi každý rok pripomínajú moje detstvo na Žitnom ostrove, je to zázrak, koľko ľudí sa z toho nasýti rôznym spôsobom (od chleba až po pivo)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. @Ella: Žatva je už v plnom prúde, dnes som to videla na vlastné oči.

    @Judita: Práve dnes som prešla Žitný ostrov. Večer som sa vrátila a cestou som videla, že na mnohých miestach je už obilie pokosené. A s tou mnohorakosťou využitia obilia máš pravdu. Okrem ľudí sú to ešte aj zvieratá, ktoré sa kŕmia obilím. Ja mám rada práve tebou spomenuté dve poživatiny - aj chlieb aj pivo :-)))))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ten úvodní citát je moc hezký. A tvoje fotky taky :). Obilíčko už zraje i u nás.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. @babi Maňasová: Ďakujem! Obilie na juhu Slovenska je už sčasti pokosené. Pri včerajšej ceste do Štúrova som videla na viacerých poliach kombajny. Nefotila som, lebo som mala cestou tam aj cestou naspäť povolenú len jednu zastávku na fotenie :-(

    OdpovedaťOdstrániť