nedeľa 11. júla 2010

Kulinárske dobroty v Dobrohošti


Tak, ako už 9 rokov predtým, aj včera už po desiaty krát usporiadala obec Dobrohošť kultúrno-kulinársky festival pod názvom Tajomstvo dobrohošťských pecí.  Prvý raz som objavila túto udalosť pred štyrmi rokmi. Aj vtedy, aj včera, bolo nádherné počasie, ale až príliš teplo. Neviem, či chutí ľuďom v takých horúčavách jesť toľko, ako keby bolo o niečo chladnejšie počasie. Ako prvú som išla pozrieť ponuku do domu, v ktorom som pred štyrmi rokmi prvý raz v živote jedla držkový perkelt. Tentokrát som chcela niečo iné, mala som chuť na maďarskú špecialitu halászlé. Keďže ju v tomto dome nemali, zašla som o kúsok ďalej, kde už na bráne vyvesený jedálny lístok oznamoval, že medzi ponúkanými jedlami je aj to, čo hľadám. Chutila výborne, výborné bolo to, že v polievke neboli vôbec kosti. Keďže sa žiadalo jedlo zapiť, dobre padlo chladené pivo. Okrem ponuky v rodinných domoch boli popri ceste viaceré stánky s bohatou ponukou jedál a nápojov.













Prechádzajúc dedinou ste mohli uvidieť aj ponuku tradičných výrobkov tejto oblasti - pletené výrobky z prútia, nádoby z keramiky, rôzne pletené a háčkované kusy odevov, nádherné klobúky. Predtým, než som sa s dedinou Dobrohošť rozlúčila, pochutnala som si ešte na jednej makovo-višňovej štrúdle. Bola vynikajúca. Ich výrobu bolo možné vidieť na vlastné oči. Musím uznať, tie ženské boli veľmi šikovné.














Jedna vec mi je záhadou. Prečo má táto akcia názov Tajomstvo dobrohošťských pecí? Ja som tam videla tuším iba jednu, v ktorej sa opekalo prasiatko. Štrúdle sa piekli v modernej elektrickej peci, do ktorej sa zmestilo až niekoľko plechov. Nevadí, názov asi pochádza z nejakej tradície.  Musím povedať, že je jedno, aký názov akcia má, bol to dobrý nápad, že takýmto spôsobom dokázali spropagovať svoju obec.

Dúfam, že o rok tam pôjdem ochutnať zase niečo iné.